14e Kunst aan de Kust

donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus 2021

Karin Starmans

Expositielocatie: Minicamping Werendijke, Werendijke 12, Zoutelande

Karin Starmans werd in 1954 geboren op een boerderij in een Gronings plaatsje Wildervank genaamd. Na opgegroeid te zijn in Rotterdam ging Karin in Vlissingen wonen. Een stad die destijds, aangewakkerd door een stevige westenwind, bol stond van kunst en cultuur. Karin speelde daar toneel bij de Zeeuwse Komedie, deed mee aan het beruchte straattheater festival en na haar regie opleiding regisseerde zij theater stukken en organiseerde kunst projecten. Ook nam zij de tijd om aan de Academie voor Schone kunsten te studeren en schilderijen en beelden te maken. Met het plotseling overlijden van haar zoon in 1999 veranderde haar wereld voorgoed. De emoties en energie kregen een andere richting. In 2007 verhuisde ze naar Dinteloord en boorde ze samen met haar man, Rob Vierboom, nieuwe mogelijkheden aan. Ze deed weer mee aan groep en solo exposities, organiseerde die ook zelf. Haar werk kreeg weer kleur, humor en spanning.

Opleiding:
Karin heeft haar opleiding gevolgd aan de Koninklijke academie voor schone kunsten te Antwerpen. Richting beeldhouwen.

Schilderijen van Karin:
Maatschappelijke blik met humor, In haar schilderijen is ook betrokkenheid met de maatschappij te herkennen. Schilderijen van haar hangen naast Nederland o.a. ook in Frankrijk, België, Zwitserland, Bulgarije en op het eiland Saint Martin.

Beelden:
Karin heeft veel beelden gemaakt van keramiek maar ook van diverse andere materialen. Voor het beeld Oeltgen de Piper wat in Ooltgensplaat is gerealiseerd heeft zij gekozen voor Corton staal. Zij heeft zich verdiept in Oeltgen de Piper. Een mysterieus figuur uit de overlevering van Ooltgensplaat die zomaar uit het niets leek te komen en verdwijnen. Dit effect wil Karin ook in haar beeld laten zien het silhouet van Oeltgen komt tevoorschijn maar verdwijnt ook weer tegen de achtergrond. Om dit beeld te realiseren is nadrukkelijk samengewerkt met de dorpsraad en plaatselijke ondernemers die betrokken zijn bij het maken en plaatsen van het beeld. Hierdoor is het nog meer een beeld van Ooltgensplaat geworden.

Kunstgenootschap Tegendraads:
Karin is samen met haar man bedenker en oprichter van het Kunstgenootschap Tegendraads

Het organiseren van kunstexposities in de ruimste zin,theater- muziek voorstellingen en voordrachten (lezingen)in relatie met voornoemde disciplines. Daarnaast het in gezamenlijkheid ontwerpen/ maken van tegendraadse kunst door de leden van het genootschap. Het doel daarbij is om burgers te laten kennismaken met diverse aspecten op het gebied van kunst en cultuur. Organiseren van projecten: Hierin kan Karin haar “ gekte” in kwijt. zoals in de projecten ;De Burgemeester en zijn Stadhuis:
Een zelf ontwikkeld kunstproject ( voor het Centrum Beeldende Kunst Brabant) voor basis scholieren. Door middel van schilderen, werken met keramiek, maken van tassen en toneel deden zij onderzoek naar de Burgemeester en zijn stadhuis. Zo kregen zij inzicht in het functioneren van de plaatselijke politiek.

Project Artists4freedom
Karin is lid van het internationale kunstgezelschap Artists4freedom Dit is een groep van 50 binnen-/ buitenlandse kunstenaars die onder de noemer Democratie is een kunst een object gemaakt hebben. Als basis werd een oude stembus gebruikt. De expositie is te zien geweest in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Dordrecht en natuurlijk in de 2de kamer der staten generaal.

Project koffer Vol Vincent.
Van Gogh is menigmaal onderwerp van onderzoeken, analyses, vanuit biografische zin, invloeden tijdgenoten, zijn brieven, zijn schilderijen geweest. Allemaal van buitenaf beschouwend en vanuit de ratio werkend . In dit project ging Karin samen met andere kunstenaars ( tijdreizigers) Vincent van Gogh vanuit gevoel/ emoties benaderen. Hedendaagse kunstenaars kropen in de huid van van Gogh maakten de reis die van Gogh gemaakt heeft in gezamenlijkheid maar ook in eenzaamheid. Van deze reizen werd verslag gedaan, d.m.v. foto’s maar belangrijker nog, de emoties werden gevangen in schilderijen, beelden, installaties, performance en dergelijke. Hiermee wordt de reis van Vincent van Gogh als het ware verschilderd, of vastgelegd in beelden, installaties en dergelijke. In de exposities “de hersenen” van Vincent, werden de indrukken getoond in de Theater de Nieuwe Nobelaer in Etten Leur. Dit project werd ook opgenomen in het Bidbook wat destijds gemaakt werd voor Brabant Culturele hoofdstad van Europa.Project Casa Rosso
Naar aanleiding van de vele bezuinigingen op kunst en cultuur gebied hebben Karin en haar man het kunstbordeel Casa Rosso ontwikkeld. In een leeg winkelpand werd een bordeel annex nachtclub gecreëerd. Naast de kunstzinnige inrichting was er ruimte voor muziek ( live optredens ) en namen toneelspelers de rollen van prostituees op zich. Het werd beoordeeld als spraakmakend, vernieuwend met een flinke dosis humor. En natuurlijk veroorzaakte de nieuws kop in de krant: Wethouder opent bordeel de nodige hilariteit en boze telefoontjes richting stadhuis.Project Le Roi Jouant
Een kunstweek waarin een expositie de ruggengraat was maar ook ruimte voor zang, dans, verschillende soorten muziek , Daarnaast was een boerenschuur omgetoverd tot een intiem theatertje dit alles om de spelende koning te plezieren.


Op dit moment is Karin naast haar eigen werk veel bezig met het geven van schilderles en workshops Dikke Dames schilderen. Waar het motto voorop staat dat mensen plezier moeten hebben en ook met een goed resultaat de deur uit gaan.Atelier:
Karin heeft haar eigen atelier en kleine galerie aan huis, adres; Schenkeldijk 1 te Dinteloord te bezoeken op afspraak tel: 0634343160http://www.4starprodukties.nl, http://www.koffervolvincent.nl en http://www.artists4freedom.nl

Foto's

Expositielocatie

Minicamping Werendijke, Werendijke 12, Zoutelande