14e Kunst aan de Kust

donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus 2021

Betsy de Jonge

Expositielocatie: Zwagermanweg 2, Grijpskerke (Poppendamme)

Betsy de Jonge groeide op in de jaren 50 in Axel, te midden van de natuur. Haar achtertuin was het land van de boer en de Schelde was de zee. Haar liefde voor klei is waarschijnlijk hier ontstaan. Aan de Schelde , waar ze bij mooi weer vaak te vinden was, met haar handen in de modder, op zoek naar kokkels en mossels.

“ Mijn werk gaat over mijn plek, het land waar ik opgegroeid ben .Maar ook over de mensen, van vroeger en nu. Over het Zeeuwse karakter en de prachtige Zeeuwse klederdrachten die bijna verdwenen zijn. Ik geef daar mijn visie op. Schelpen op het strand, gepolijst door de zee en het zand en door mij. Zeeuwse wuufjes die nog op mijn netvlies zitten. Mijn oma’s in Axelse dracht .Juist de grote verscheidenheid in klederdrachten van Zeeland hebben mijn belangstelling.

Ik heb me altijd verdiept in hoe dingen in elkaar zitten, ook bij de klederdrachten. Het zijn vrouwen in de wind, die in Zeeland altijd waait. Nu eens uitgevoerd in blauw/wit, dan weer in grove weerbarstige klei, hoog gestookt zodat deze beelden ook geschikt zijn voor buiten.

Maar ook stoere koppen, weerbarstig, weemoedig en trots, in klei met een grove structuur, hoog gestookt, het Zeeuwse land in de winter.

Voor mijn C.V. en meer werk kunt U kijken op www.betsydejonge.nl

Foto's

Expositielocatie

Zwagermanweg 2, Grijpskerke (Poppendamme)