14e Kunst aan de Kust

donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus 2021

Rinus Rentmeester

Expositielocatie: De Snabbelhoeve, Melsesweg 3, Zoutelande

Even voorstellen…ik ben Rinus Rentmeester en woon en werk in Nieuwdorp.
Ruim 23 jaar actief met glas aan- en in de slag!
Ik werk al die jaren met koud-, warm- en heet glas. De laatste tijd werk ik met uit de oven “getrokken” murrini. Met een aparte pate de verre techniek maak ik een andere serie objecten.
Deze twee technieken geven me de vrijheid om te onderzoeken hoe ik met glas een beeld kan vormen van wat zich, niet zichtbaar, in onze omgeving bevindt en de schoonheid en sereniteit daarvan zichtbaar te maken. Deze processen boeien zowel de ambachtsman als de kunstenaar in me.

Miljoenen cellen van schepselen worden weergegeven in de objecten met murrini. Geheimen, deels wel en deels niet prijsgegeven liggen opgeslagen in die kleinste deeltjes van organismen.
Ik maak rollen van dun glas, in kleuren die laten zien waar het “schraapsel” vandaan zou kunnen komen. IJs van gletsjers, aarde, as of vurige lava…….of gewoon een plakje opgerolde achtertuin. De rollen worden in stolpen bewaard als artefacten uit een lang vervlogen tijd.

Het tempo van ons bestaan, waarin we worden meegezogen, elke dag opnieuw, maakt ons gehaaste, misschien wel onrustige mensen. Ons toekomstbeeld vervaagt, we hebben meer met computers dan met de aarde dichtbij. We vergeten soms tijd voor onszelf te nemen, wat is écht belangrijk? De wereld staat op zijn kop: oude “vaste” waarden blijken
vaak waardeloos.
Met mijn werk wil ik de puurheid, de eerlijkheid laten zien van datgene wat er echt toe doet… de aarde, onze eigen omgeving, haar levende wezens klein, kleiner, kleinst, want meer zijn we echt niet…

Rinus Rentmeester, Glasvormgever.
Atelier 't Ouwse Glas'uus,
Ring 61,
4455AD Nieuwdorp
www.glasuus.nl
rentmeester@glasuus.nl
06 20125728

Foto's

Expositielocatie

De Snabbelhoeve, Melsesweg 3, Zoutelande