10e Kunst aan de Kust

donderdag 17, vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus 2017

Karin Starmans

Expositielocatie: Restaurant Bram, Westkapelseweg 8, Zoutelande

Karin Starmans werd in 1954 geboren op een boerderij in een Gronings plaatsje Wildervank genaamd. Toen kon nog niet bevroed worden wat voor energie en kleur deze baby zou bevatten. Na opgegroeid te zijn in Rotterdam ging Karin in Vlissingen wonen. Een stad die destijds, aangewakkerd door een stevige westenwind, bol stond van kunst en cultuur. Karin speelde daar toneel bij de Zeeuwse Komedie, deed mee aan het beruchte straattheater festival en na haar regie opleiding regisseerde zij theater stukken en organiseerde kunst projecten. Ook nam zij de tijd om aan de Academie voor Schone kunsten in Antwerpen te studeren en ging schilderijen en beelden maken. Met het plotseling overlijden van haar zoon in 1999 veranderde haar wereld voorgoed. De emoties en energie kregen een andere richting.

In 2007 verhuisde ze naar Dinteloord en boorde ze samen met haar man, Rob Vierboom, nieuwe mogelijkheden aan. Ze deed weer mee aan groeps en solo exposities, organiseerde die ook zelf. Haar werk kreeg weer kleur, humor en spanning.

Enige belangrijke plaatsen waar ze groeps of solo heeft geëxposeerd:

Kunst event in Rotterdam en Antwerpen
expositie Arles ( zuid Frankrijk)

Den Haag
Middelburg,
Vlissingen
Dordrecht
Duiven
Noordwijk
Bergen op Zoom
Steenbergen/ dinteloord
Tholen
Kunstschouw
Breda

Roeselare ( belgie)
Roermond ( galerie)
Wijk bij Duurstede ( galerie)
Tilburg
Bergen Noord Holland

Komende tijd
Kunstschouw, Bergen Noord Holland en nog in bespreking met galerie’s

Schilderijen van Karin:
Maatschappelijke blik met humor, In haar schilderijen is ook betrokkenheid met de maatschappij te herkennen. Zoals onderstaande selectie laat zien

Project de Burgemeester en zijn Stadhuis:
Een zelf ontwikkeld kunstproject ( voor het CBBK Brabant) voor basis scholieren. Door middel van schilderen, werken met keramiek, maken van tassen en toneel deden zij onderzoek naar de Burgemeester en zijn stadhuis.

Project Artists4freedom
Karin is lid van het internationale kunstgezelschap Artists4freedom ( www.artists4freedom.nl) Dit is een groep van 50 binnen-/ buitenlandse kunstenaars die onder de noemer Democratie is een kunst een object gemaakt hebben. Als basis kregen zij een oude stembus. De expositie is te zien geweest in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Dordrecht en natuurlijk in de 2de kamer der staten generaal. Daar is onderstaande foto van het werk van Karin genomen.

Het object Cry Freedom tijdens de expositie in de 2de kamer der staten generaal

Kunstgenootschap Tegendraads:
Karin is samen met haar man bedenker en oprichter van het Kunstgenootschap Tegendraads
Het organiseren van kunstexposities in de ruimste zin,theater- muziek voorstellingen en voordrachten (lezingen)in relatie met voornoemde disciplines. Daarnaast het in gezamenlijkheid ontwerpen/ maken van tegendraadse kunst door de leden van het genootschap. Het doel daarbij is om burgers te laten kennismaken met diverse aspecten op het gebied van kunst en cultuur. Ingeschreven bij de kamer van koophandel onder nummer: 201671630000. Organiseren van projecten: Hierin kan Karin haar “ gekte” in kwijt zoals in projecten als Le Roi Jouant en het kunstbordeel Casa Rosso.
Een project voor de komende jaren ( loopduur vanaf 2012 t/m 2018) is een Koffer vol Vincent.
Van Gogh is menigmaal onderwerp van onderzoeken, analyses, vanuit biografische zin, invloeden tijdgenoten, zijn brieven, zijn schilderijen geweest. Allemaal van buitenaf beschouwend en vanuit de ratio werkend . In dit project gaat Karin samen met andere kunstenaars Vincent van Gogh vanuit gevoel/ emoties benaderen. Hedendaagse kunstenaars kruipen in de huid van van Gogh , maken de reis die van Gogh gemaakt heeft in gezamenlijkheid maar ook in eenzaamheid. Van deze reizen wordt verslag gedaan, d.m.v. foto’s maar belangrijker nog, de emoties gevangen in schilderijen, beelden, installaties, performance en dergelijke. Hiermee wordt de reis van Vincent van Gogh als het ware verschilderd, of vastgelegd in beelden, installaties en dergelijke. De exposities zijn “de hersenen” van Vincent, al de indrukken worden daar opgeslagen en die emoties worden door de kunstenaar tijdreizigers aangedragen.
Le Roi Jouant:

Onder deze titel heeft Karin samen met haar man een kunstweek georganiseerd met kunst, muziek en toneel als ingrediënten.

Project koffer Vol Vincent.

Project Casa Rosso
Naar aanleiding van de vele bezuinigingen op kunst en cultuur gebied hebben Karin en haar man het kunstbordeel Casa Rosso ontwikkeld. In een leeg winkelpand werd een bordeel annex nachtclub gecreëerd. Naast de kunstzinnige inrichting was er ruimte voor muziek ( live optredens ) en namen toneelspelers de rollen van prostituees op zich. Het werd beoordeeld als spraakmakend, vernieuwend met een flinke dosis humor

Karin Starmans Schenkeldijk 1 4671 RD Dinteloord tel: 06-34343160 websites: http://www.4starprodukties.nl, http://www.koffervolvincent.nl en http://www.artists4freedom.nl

Foto's

Expositielocatie

Restaurant Bram, Westkapelseweg 8, Zoutelande